Je eigen dartbaan: hoe pak je het aan?

Wil je thuis graag een echte dartbaan plaatsen, maar weet je niet helemaal zeker hoe je dit moet aanpakken? Wij geven wat tips.

Wedstrijdbaan
Wil je het echt professioneel gaan aanpakken, dan kun je ervoor kiezen om een echte wedstrijdbaan thuis te maken. Hiervoor moet je echter wel over genoeg ruimte in je woning beschikken. Voor een wedstrijdbaan heb je namelijk een minimale ruimte nodig met een lengte van 4 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 3 meter.

Kleinere baan
Niet iedereen heeft natuurlijk genoeg ruimte thuis voor een echte wedstrijdbaan. Dit geeft niet, want ook met een kleinere ruimte kun je thuis je eigen dartbaan maken. Het enige waarmee je rekening moet houden is dat het midden van het bord (de bullseye) 1,73 meter boven de vloer hangt. De afstand van de werplijn (ook wel oche genoemd) tot de voorkant van het dartbord moet 2,37 meter bedragen. De ‘oche’ moet minimaal 61 meter breed zijn. Ter controle hiervan kun je de diagonale lijn tussen het hart van het dartbord tot de oche meten, deze behoort 2,93 meter te zijn. Zolang de ruimte waar je wilt gaan darten hier aan voldoet, kun je thuis je eigen baan maken.

Scorebord en verlichting
Het is handig als je ook naast het dartbord nog genoeg ruimte hebt, zodat je eventueel een groot scorebord kan ophangen. Dit is wel zo handig als je wedstrijden wilt gaan darten en staat ook meteen een stuk professioneler dan een stukje papier. Zorg er ook voor dat je genoeg verlichting rondom het bord hebt, zodat er geen hinderlijke schaduw op het bord ontstaat. Heb je weinig verlichting in de ruimte, dan kun je er altijd nog voor kiezen om zelf verlichting te gaan plaatsen. Dit is vrij simpel om zelf te doen en hoeft ook niet veel geld te kosten.